24 učencev 8. in 9. razreda se je v petek, 29. 3. in soboto, 30. 3. 2019 udeležilo ustvarjalnih delavnic na temo podjetništva.

Delo smo začeli z obiskom uspešnega podjetja Ensol 360 Karting, kjer so nam prikazali svojo poslovno pot. Ogledali smo si njihov razvojni oddelek, kjer s pomočjo računalniških 3D orodij načrtujejo steze za karting. S pomočjo virtualnih očal smo se po progi tudi zapeljali. Obisk smo končali z vodenim ogledom proizvodnje.

Delo smo nadaljevali v Kopru, kjer so učenci v trgovinah z nakitom povpraševali kakšen nakit se najbolje prodaja in po kolikšnih cenah.

Opremljeni z novimi izkušnjami in znanjem smo v CŠOD Breženka v Fiesi lahko začeli z delom. Ustanovili smo svoje podjetje za izdelavo nakita in ga poimenovali Rose Jewles. Oblikovalci so izrisali na desetine različnih kosov nakita. Ekipa računalniških oblikovalcev je s pomočjo programa Sketchup skice pretvorila v 3D modele. Tehnična ekipa je 3D risbe natisnila s pomočjo 3D tiskalnika. Rokodelci so natisnjen nakit navezali na usnjene trakce oz. pritrdili na uhane in izdelali lično embalažo.

Ker smo želeli, da za naš nakit izve čim več ljudi smo izdelali čudovito spletno stran našega podjetja – klikni za ogled -https://rosejewls.weebly.com/ . Fotografi, video ustvarjalci, foto model in igralci so poskrbeli, da so na strani čudovite fotografije izdelkov in kratek predstavitveni video našega podjetja. Za video smo posneli celo lastno avtorsko glasbo. Ne manjka niti logotip podjetja.

Da naše podjetje ne bi zabredlo v dolgove, je poskrbela ekipa ekonomistov, ki so izvedli tržno analizo ter iz fiksnih in variabilnih stroškov izračunali minimalno ceno naših izdelkov.

Svoje izdelke smo na plaži predstavili naključnim sprehajalcem, ki sta jih z igranjem na ukulele in trobento privabili naši glasbenici.

Z delom smo končali v soboto popoldan v Piranu, kjer smo nadaljevali s promocijo našega nakita. Z izdelki smo navdušili ravno dovolj ljudi, da smo si z zbranimi prostovoljnimi prispevki lahko vsi privoščili kepico sladoleda.

Domov se vračamo z izkušnjo, da gredo delo, učenje in zabava lahko skupaj, če jih povezujeta vztrajnost in ustvarjalnost.

Mentorji: Ivan Dović, Robertina Dugar, Petra Kos

 

Dostopnost