Z Mestnim muzejem Ljubljana, Pedagoško fakulteto UL, Osnovno šolo Trnovo in različnimi umetniki je potekal povezovalni projekt. Izveden je bil v okviru projekta SKUM, ki podpira razvoj sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo.

Izhodišče za ustvarjanje je bila razstava Ivan Cankar v Mestnem muzeju Ljubljana, ki so si jo otroci ogledali na začetku šolskega leta. Po ogledu so v šoli z učiteljicama Anito Godler in Mojco Kodrič  ter skupaj z umetniki razvijali svoje gledališke, glasbene, plesne in likovne talente.

Svoje raziskovanje o življenju in delu Ivana Cankarja so otroci predstavili v Mestnem muzeju s štiri predstavami. Učence so na predstave pripravljali različni umetniki:

  • plesna predstava Cankarjeve pisa(l)ne muze: otroci so pod mentorstvom koreografinje Urše Rupnik skozi vrtince življenja priplesali do idealnega romana.
  • “nemi film” in lutkovna predstava: nastajal je v gledališkem raziskovanju pod mentorstvom Maše Tiselj, Jasmine Bejtovič in Iune Ornik. Dramski prizor je prikazal motiv prvih šolskih prigod Ivana Cankarja. Otroci so navdih zanj poiskali v delu Moje življenje.
  • Glasba in inštrumenti, ob projekciji Cankarjevih misli in njegovih “podob iz sanj”: glasbena spremljava je odzvanjala pod mentorstvom Lada Jakše v improviziranem slogu.

Na razstavi si je bilo moč ogledati tudi kipe, ki so jih otroci ustvarili pod mentorstvom Tamare Bregar. Vsaka izmed Cankarjevih podob je dobila zanimiv svojstven izraz.