Spremljevalci novoletnih praznovanj so pogosto tudi izdelki, ki navdušujejo s poki in svetlobnimi učinki. Petarde, rakete, fontane in druga pirotehnika imajo mnogo škodljivih posledic na okolje in živa bitja. Izpusti slabo vplivajo na počutje in zdravje ljudi, lahko pride tudi do telesnih poškodb. Hrup živalim povzroča veliko trpljenja in tudi smrti.

Uporaba pirotehničnih sredstev onesnažuje zrak. Pri eksplozijah se v ozračje sproščajo tudi ultra-fini delci PM10, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje. V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so opravili meritve, ki so pokazale, da je v času trajanja ognjemeta izpostavljenost PM delcem tudi do 10-krat večja kot običajno. Izjemno majhni delci predstavljajo tveganje predvsem za otroke in mladostnike, nosečnice, starejše ljudi, bolnike z boleznimi dihal, srca in ožilja ter za sladkorne bolnike. Prodrejo lahko globoko v pljuča in z različnimi nevarnimi elementi (stroncij, vanadij, barij, svinec, aluminij, antimon, žveplo, molibden, fosfor, cink itd) zastrupljajo človekovo telo.

Delci v zraku lebdijo več dni. Lahko se izperejo v površinske vode in prodrejo v podtalnico. Nevarni so predvsem endokrini motilci hormonov.

Kaj pa živali? Živali slišijo večji frekvenčni razpon zvokov kot človek. Vse živali ob pokanju doživljajo velik stres. Nenadni glasni zvoki povzročajo močan strah, lahko tudi fizično bolečino. Anatomija ušes psov in mačk omogoča, da slišijo tudi do 4-krat bolj oddaljene zvoke kot človek. Hišne živali nujno umaknimo v varne notranje prostore. Psi, ki so zunaj, pogosto od strahu pobegnejo in končajo življenje pod kolesi avtomobilov. Poki in ognjemet lahko povzročita usooden preplah tudi v jati spečih ptic. V zmedi zadenejo predmete, ki jih v temi ne vidijo, kar lahko privede do pogina številnih ptic.

Agencija za okolje Republike Slovenije je že pred leti vsem občinam poslala poziv, naj se zaradi zdravja prebivalcev in zmanjšanja onesnaženja odpovejo organiziranim ognjemetom.

Poiščimo veselje, zadovoljstvo, izpolnjenost in mir v sebi in v družbi ljudi, ki nam veliko pomenijo. Bližnjim podarimo svoj čas in pozornost. Vsaj za krajše obdobje zaustavimo (pre)hitri tempo življenja. Namesto svetlobnih učinkov raket raje občudujmo prelepo zvezdnato nebo. Naj svetlobna onesnaženost in hrup ne zasenčita najlepšega na svetu – narave.

»Iskra v srcu je mnogo svetlejša od vsakega ognjemeta! Zato bodite zvezde, pomislite na druge in ne mečite petard!«, tako nas pozivajo zdravniki, policisti in gasilci. Pridružimo se jim!

Vir: Moj planet, december 2018

www.policija.si, 2020

Mojca Furlan

Dostopnost