V okviru projekta SKUM smo delavnice z naslovom Ko kip oživi skozi otroške oči izvedle učiteljice Anita Godler, Alenka Končan in Robertina Dugar skupaj s kiparko Uršo Toman. Delavnice smo namenili iskanju oz. vzpodbudi njihove domišljije, da spoznajo delo umetnika kiparja v celotnem procesu njegovega dela.

I. dan

V prvem delu delavnice so učenci dobili nalogo, da opišejo kaj za njih pomeni beseda kipar. Učenci so svoje opise predstavljali v obliki miselnega vzorca, v obliki zapisa ali slike. Največkrat se je pojavljala beseda ustvarjalen, bogata domišljija, različni materiali, načrt dela, skice, dolgotrajen čas izvedbe, razstava, izven okvirjev, … V nadaljevanju pa so spoznali umetnico Uršo Toman, ki je skozi predstavitev opisala svoje delo – kaj pomeni biti kipar.

Otroci so se razdelili v skupine po tri in najprej narisali načrt figure, v kakšni pozi jo želijo imeti, nato so jo na podlagi tega oblikovali z žico v osnovno konstrukcijo. Žično konstrukcijo so postavili v škatlo in začeli zalivati z gipsom. Ob tem so se naučili zmešati pravilno razmerje gipsa in vode.

2. dan

Otroci so iz odsluženih oblačil narezali trakove. Trakove so namakali v gipsasto mešanico in jih ovijali po žičnati konstrukciji. Skulpturo so gradili od spodaj navzgor, da so ostale stabilne. Kmalu so se začele kazati oblike človeške figure v gibanju. Učenci so nadaljevali z izvedbo intervjuja in že začeli razmišljati o idejah za končni film.

3. dan

Otroci so svoje skulpture začeli oblačiti v blago. Kose blaga so premazali z lepilom in jih lepili in ovijali na skulpturo in podstavek. Otroci so skupaj z učiteljico postavili svoje skulpture v šolski avli.

4. dan

Učenci so spoznali delo na področju multimedije – kako montiramo film, obdelamo slike in poiščemo ustrezno glasbo. Učenci so v skupinah pripravili različne video posnetke. Enega izmed posnetkov, si lahko ogledate na Arnes video.

5. dan

Zadnje naše skupno srečanje je potekalo v avli šole, kjer smo skupaj učiteljice in učenci posneli še zaključi film, kjer so učenci z gibom predstavili razstavo.

Obrazložitev filma: Skriti za ekrani se v otroških očeh opazi otopelost, žalost in apatičnost, ki ga je prinesel čas korone in dela na daljavo. Vrnitev v šolo, na igrišče, med znane obraze na ustnice nariše nasmeh, veselje, radost, ki se kaže v domišljiji, ustvarjalnosti, v gibanju otrok med izdelavo kipov. Otroci kipe oživijo v življenje s svojim igranjem in plesom.

Anita Godler, Alenka Končan in Robertina Dugar

Dostopnost