V okviru programa Erasmus+ Akreditacija naša šola v tem šolskem letu sodeluje s šolo Evangelisches Realgymnasium Donaustadt na Dunaju. V projektu sodelujejo učenci, ki na naši šoli tretje leto obiskujejo izbirni predmet nemščina. Projekt je sestavljen iz več delov: raziskovalnega dela na obeh šolah, video srečanj, izmenjave na Dunaju in izmenjave v Ljubljani.

Temeljni cilji projekta so:

  • spoznavanje trajnostnega razvoja, problemov in rešitev v različnih mestih,
  • razvijanje digitalnih kompetenc,
  • spoznavanje zakonitosti in pasti življenja v virtualnem svetu,
  • spodbujanje angažiranja mladih za njihov aktivni prispevek k družbi,
  • izvedba aktivnosti, kjer bodo učenci raziskovali probleme in ustrezne rešitve na omenjenih temah,
  • spoznavanje Dunaja in Ljubljane,
  • razvijanje medkulturne kompetence učencev,
  • razvijanje komunikacijske spretnosti v angleščini in nemščini,
  • pridobivanje izkušenj timskega dela v mednarodnem okolju,
  • razvijanje veščin in spretnosti za gibanje v novem mestu.

V tednu od 13. 10. do 17. 10. 2024 smo obiskali partnersko šolo na Dunaju in naše delo nadaljevali v živo. Učenci so dopoldneve preživeli na partnerski šoli, kjer so z vrstniki raziskovali, kako v posameznem mestu rešujejo težave, povezane s trajnostnim razvojem. Popoldneve pa smo preživeli z dunajskimi vrstniki na ogledu mestnih znamenitosti. Svoje ugotovitve glede trajnostnega razvoja mest smo želeli deliti s čim več ljudmi, zato smo izdelali svojo spletno stran in profil na omrežju Instagram. Kaj smo odkrili,  si lahko preberete na spletni strani, ki jo bomo sproti posodabljali:

https://viennaljubljana.wixsite.com/erasmus-1

Več podrobnosti o poteku izmenjave na Dunaju najdete v spodnjem opisu učencev, ki so se izmenjave udeležili.

Nedelja, 13. 10.

Zjutraj smo se zbrali na postaji.
Pot z vlakom je bila dolga, v Gradcu smo prestopili. S podzemno smo se odpeljali do hotela Meininger in si ogledali sobe. Zvečer smo si privoščili krajši ogled Dunaja, kasneje pa smo se razdelili v manjše skupine in odšli na večerjo.
Zaspali smo navdušeni nad novim dnevom.

Blahovista, Aurora, Lenja, Lara

Ponedeljek, 14.10.

Danes se je začel drugi dan našega potovanja. To je bil za nas zelo pomemben dan, saj smo spoznali razred, s katerim delamo. Naš dan se je začel v čudovitem hotelu, kjer smo pozajtrkovali, nato pa spakirali nahrbtnike in se odpravili na metro. Odpeljali smo se do šole, s katero sodelujemo v tokratni izmenjavi. Najprej smo se malo spoznali, kasneje pa se je vsaka oseba z nami pogovarjala v angleščini in nemščini. Kasneje smo si malo oddahnili in si ogledali njihovo šolo. Nato smo se lotili dela v skupinah in skupaj odgovarjali na vprašanja o trajnosti v Ljubljani in na Dunaju. Po kosilu smo si skupaj ogledali Dunaj. Skupaj smo si ogledali nekaj najpomembnejših zgradb oziroma prostorov: Štefanovo katedralo, Hofburg, mestni park,… Po dolgem in zanimivem ogledu smo se poslovili od Dunajčanov in se podali v strogo središče Dunaja. V manjših skupinah smo obiskali tipično dunajsko ulico, polno ljudi in majhnih trgovinic. Kasneje smo se na določenem mestu razdelili v dve skupini in se v spremstvu učiteljev odpravili: prva skupina v »fast food«, druga skupina pa v restavracijo, kjer smo poskusili tipičen »dunajski kos«. Dan je hitro minil in zaključili smo ga v hotelskih sobah.

Blahovista, Aurora, Lenja, Lara

Torek, 15.10.

Danes je bil drugi dan, ko smo se zbudili v našem hotelu. Po zajtrku v hotelu smo se odpravili proti dunajski šoli. Delali smo v skupinah z že znanimi udeleženci in odgovarjali na vprašanja o trajnostnem razvoju na Dunaju in v Ljubljani.
Po delu v skupinah smo odšli v knjižnico in poslušali dve zanimivi predavanji. Prvo predavanje, ki ga je vodil Ivan Dovič, se je osredotočilo na trajnostni razvoj na Dunaju in v Ljubljani. Drugi predavanje, ki ga je vodil uslužbenec dunajske šole, ki pomaga pri spletni strani dunajske šole, je govoril o smernicah za izdelavo spletne strani in kako se lotiti promocije naših novih spoznanj s pomočjo socialnih omrežij.
Po kosilu smo se skupaj sprehodili skozi mesto do zabavišča Prater. Razdelili smo se v mešane skupine po zabaviščnem parku. Po ogledu številnih znamenitosti in navezovanju stikov z Dunajčani smo se dobili na dogovorjeni lokaciji. Kmalu so se Dunajčani poslovili od nas in spet smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je šla v restavracijo, druga skupina pa na »hitro hrano«.
Veseli smo zapustili zabaviščni park, se sprehodili do podzemne železnice in prispeli v hotel.
Dan je hitro minil in kmalu smo zaspali navdušeni za naslednji dan.

Blahovista, Aurora, Lenja, Lara

Sreda, 16.10.

Danes smo se zbudili ob 7.00 in ob 7.30 odšli na zajtrk. Ob 8.15 smo imeli zbor pred hotelom in z podzemno železnico odšli v šolo. Na šoli so nam učenci pripravili “brunch”, nato pa smo dobili 2 uri časa da končamo projektno delo, in ob koncu smo pokazali rezultate. Ob 13.30 smo v šoli imeli kosilo, in se poslovili od učencev. Približno okoli 15.00 smo prišli v Schönbrunn, kjer smo si ogledali zgodovino habsburškega vladanja v 18. stoletju. Po končanem ogledu muzeja, smo si kupili suvenirje in odšli na metro. Približno okoli 17.00 smo prišli na Stefansplatz, in smo imeli 2 uri da gremo nakupovati in pojesti večerjo. Ob 19.00 smo se odpravili proti hotelu, ob 22.00 so nam učitelji odvzeli mobilne naprave, nato smo šli spat.

Emra

Četrtek, 17.10.

Danes smo se zbudili kasneje kot po navadi, spakirali smo stvari in odšli na zajtrk. Po zajtrku smo odšli v trgovino po hrano in ob 10.00 nam je ravnateljica razložila novo snov matematike, ob 10.15 smo pričeli z odhodom proti podzemnih železnicah. Približno okoli 11.10 smo prišli na železniško postajo in smo imeli 20 minut prostega časa. Ob 12.00 smo odšli na vlak in pričeli z odhodom v Ljubljano. V Grazu smo prestopili, in se peljali še 3 ure. Ko smo prišli v Ljubljano, so nas starši odpeljali domov.

Emra

Dostopnost